Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2014 (Schouwen)

Deze tweedaagse workshop dynamisch kustbeheer werd georganiseerd in samenwerking met het kennisnetwerk 'Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit' (OBN).

Symposium 01 oktober 2014

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden (en naar filmfragmenten daarvan).

Schouwen_loffler
Schouwen_loffler

Bekijk de presentaties

  • Dynamisch kustbeheer Voorne (door Kees Bekker en Huibert van Rossum, waterschap Hollandse Delta). In 2010 werd de Voornse kust omgevormd van zwakke schakel naar sterke waterkering met een extra rij duinen en een breed strand. Bij de versterking werd natuurherstel van de bestaande duinen direct meegenomen. De wind geeft het landschap verder vorm.
  • Dynamisch kustbeheer en versterking van zwakke schakels (door Adrie Provoost, Waterschap Scheldestromen). Creatieve combinaties van nieuwe duinen én de oude zeedijk: dat kenmerkt de versterking van de zwakke schakels in Zeeuws Vlaanderen. Zowel natuur als recreatie profiteren van het extra zand.
  • Zeeuwse parelprojecten (door Leo Caljouw, provincie Zeeland). Om invulling te geven aan de Nationale Visie Kust zijn langs de kust 'parels' aangewezen. Dit zijn locaties waar kustveiligheid en andere belangen aan elkaar worden gekoppeld. In de presentatie van Caljouw staan twee Zeeuwse 'natuurparels' centraal: de kop van Schouwen en de Manteling op Walcheren. Centrale vraag: hoe kan er efficiënter worden omgegaan met zandsuppleties, zodat niet alleen de veiligheid maar ook natuur en recreatie worden gediend?
  • Dynamiek van het Verklikkerstrand (door Marian Lazar, Rijkswaterstaat). De dynamiek van het Verklikkerstrand kan niet los worden gezien van het ontstaan van de delta, in een samenspel van getij, golven, wind én de mens. Begrip van het systeem is essentieel voor het uitvoeren van maatregelen.
  • Invloed van strandbebouwing op zandverstuiving (door Kees den Heijer, Deltares). Wat is het effect van strandbebouwing op de hoeveelheid zand die naar de zeereep stuift en wat betekent dat voor vergunningverlening? Die vraag stond centraal in onderzoek dat Deltares uitvoerde, in opdracht van Rijkswaterstaat.
  • Naar een gezamenlijk afwegingskader voor strandbebouwing (door Jane Jagernath, Rijkswaterstaat). Waterschappen en Rijkswaterstaat gaan bij het afwegen van de toelaatbaarheid van strandbebouwing meer samenwerken. De werkwijze en uitgangspunten worden steeds meer op elkaar afgestemd. Volgens de Werkgroep Strandbebouwing is het opstellen van een uniforme set aan voorschriften echter niet mogelijk.
  • Schouwen in perspectief (door Anton van Haperen, OBN). Voor luchtverontreiniging worden veel duinbodems zuurder, waardoor het aantal soorten planten afneemt. De verstuiving van kalkrijk zand kan de verzuring verminderen en biedt in veel gebieden kansen voor de natuur.
  • Verstuivingsonderzoek Kop van Schouwen (door Bas Arens, Bureau Strand- en duinonderzoek). Kustafslag is de motor van dynamiek in het duingebied. Vanuit deze gedachte wordt op Schouwen een pilot uitgevoerd om verstuiving vanuit de zeereep op gang te brengen. Het doel: herstel van 'grijze duinen'.