Terug naar main

Dynamisch Kustbeheer 2018 (Noordwijk)

Tijdens deze workshop (11 oktober 2018) lag het accent op het project Noordvoort.

Symposium 09 november 2018

Een impressie van de presentaties en van de excursies is gebundeld in de pdf, die u hieronder kunt downloaden. Ook zijn links opgenomen naar de presentaties die tijdens de workshop zijn gehouden.

Noordvoort_loffler
Noordvoort_loffler

Bekijk de presentaties

  • Zandsuppleties en natuur (door Petra Damsma, RWS). Elke 4 jaar wordt 48 miljoen m3 zand gesuppleerd langs de Nederlandse kust, ongeveer 30% op het strand en 70% onder water. Een groot deel van deze suppleties vindt plaats in of nabij de kuststrook die door Natura2000 wordt beschermd. Daarom is het belangrijk om de effecten van suppleties op de natuur goed te bestuderen.
  • Natuurlijk veilig (door Stephanie IJff). Op welke manier kunnen suppleties bijdragen aan de diversiteit van duinlandschappen op nationale schaal? Die vraag staat centraal in het onderzoek van Stéphanie IJff.
  • Dynamiek in de kustzone: inventarisatie van beheer (door Moniek Löffler). Sinds ongeveer 25 jaar worden veel duinen langs het strand ‘dynamisch’ beheerd. Hoeveel dynamiek wordt er op dit moment toegelaten en welk belang heeft het stuivende zand voor de veiligheid, voor de natuur of voor allebei?
  • Noordvoort (door Maaike Veer, Waternet). In 2013 werd de eerste fase van het project Noordvoort uitgevoerd. Anno 2018 stuift het zand flink en is de zeereep veel dynamischer en gevarieerder dan voorheen.
  • Dynamisch kustbeheer: hoe zit dat nou bij Rijnland? (door Joost Veer, Rijnland). Sinds 2010 heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland nieuw beleid over het zeereepbeheer. De ruimte voor verstuiving is toegenomen, maar het initiatief ligt – tot nog toe - bij de natuurbeheerder. Met oog op de versnelde zeespiegelstijging verkent het hoogheemraadschap of dynamisch kustbeheer wellicht ook kan bijdragen aan langetermijnveiligheid.